Maak hier kennis met de docenten van Stibig.

Het vaste docententeam verzorgt een groot deel van de opleiding. Daarnaast worden lessen gegeven door een groot aantal gastdocenten.

Vaste docenten

Karlien Bongers

hoofddocent

Karlien Bongers is chirurg (niet praktiserend) en specialist Integrative Medicine (medeoprichter van het NIKIM), en mede-auteur van het boek Integrative Medicine. Karlien zal het merendeel van de lessen tijdens de opleiding verzorgen.

Karlien Bongers is sinds 1999 chirurg met onco­lo­gi­s­che chirur­gie als aan­da­chts­ge­bied.

Zij is geïn­teres­se­erd in het bekra­ch­ti­gen van indi­vi­duen en diverse vor­men van samenwer­king.

Sinds haar vertrek als mam­ma­chirurg uit de maatschap chirurgie van het VieCuri zie­ken­huis in Venlo werkte ze als waarnemend chirurg in diverse ziekenhuizen en was ze structureel betrokken bij de oncologische dermatochirurgie van de Dr. Brinkmann Kliniek en directeur van Bongers Unlimited Health(care) Improvement.

Haar werk als chirurg (niet praktiserend) in de Adviespraktijk Borstkanker en de Adviespraktijk Integrative Medicine wordt, net als haar werk als auteur, coach en consultant geïnspireerd door het geda­ch­te­goed van Inte­gra­tive Medi­cine.

Marjan Stoop

docent & studieadviseur

Marjan Stoop is voorzitter van het bestuur van de stichting Stibig en studieadviseur van de post-hbo-opleiding Integrative Medicine.

Marjan heeft 18 jaar ervaring als docent en studieadviseur in het hoger onderwijs.

Erika Sarucco

docent & opleidingscoördinator

Erika Sarucco is natuurgeneeskundig therapeut, met als specialisatie energiegeneeskunde, met name voor de behandeling van lymfoedeem. Hierbij past zij de principes van Integrative Medicine in de praktijk toe, waarmee ze goede resultaten behaalt.

In haar loopbaan heeft Erika als hogeschooldocent veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van onderwijs op hbo-niveau.

De huidige opleiding is ontstaan op haar initiatief. Door haar eigen ervaringen met de gezondheidszorg ontstond de wens om bij te dragen aan concrete verandering in het zorgsysteem. Dit resulteerde in het oprichten van de Stibig, en het realiseren van de huidige opleiding.

Annemieke Vermeire

docent

Annemieke Vermeire is zelfstandig ondernemer. Werkzaam in advisering, coaching en psycho-spiritueel & systemisch onderricht, waaronder diverse jaartrainingen.

Tevens biedt zij individuele coachingtrajecten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, familie- en systeemthematiek.

Gastdocenten

Paula Jap Tjong

gastdocent

Paula Jap Tjong is yogadocent en oprichter van het platform Stoelyoga Nederland & Vlaanderen. Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga.

Paula ontwikkelt beweeg- en ontspanprogramma’s op basis van stoelyoga voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met artrose, reuma, dementie en hen die gebruik maken van een rolstoel.

Daarnaast leidt zij mensen op tot docent stoelyoga.

Gabrielle Rutten

gastdocent

Gabriëlle Rutten is arts (niet praktiserend), coach & trainer en directeur van Novet – het Gary Craig Official EFT Training Center voor het Nederlandse taalgebied.

Zij heeft een advies- en behandelpraktijk (EFT-praktijk Actrom) voor stress-gerelateerde klachten en ziekten en past de principes van Integrative Medicine toe: ze coacht mensen, geeft leefstijladviezen en behandelt stressgerelateerde problematiek met EFT (Emotional Freedom Techniques). Zij is auteur van het boek EFT van A tot Z (ISBN: 13 9789051796841).

Gabriëlle is hoofddocent EFT bij Novet en geeft regelmatig gastcolleges en workshops over EFT. Dit doet zij onder meer bij Stibig, AIM en de MS-Anders Stichting.

Ines von Rosenstiel-Jadoul

gastdocent

Ines von Rosenstiel-Jadoul, kinderarts. Ines introduceerde in 2003 Integrative Medicine in Nederland. Sindsdien is ze pleitbezorgster van deze innovatieve zorgvisie in de Nederlandse gezondheidszorg. Ze is thans werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het Haga ziekenhuis in Den Haag.

Madeleine Kerkhof

gastdocent

Madeleine Kerkhof is Senior Docent Integratieve en Complementaire Zorg en Directeur van Kicozo. Haar passie is de integratie van complementaire verpleegkundige interventies in de zorg. Zij is een wereldwijd erkend en gerespecteerd expert en opleider en veelgevraagd spreker op haar vakgebied.

Fleur Kortekaas

gastdocent

Fleur Kortekaas is klinisch epidemioloog (Universiteit van Amsterdam) en studeerde voeding en gezondheid aan de Open Universiteit en natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde, homeopathie, fytotherapie aan de Academie voor Natuurgeneeskunde.

Fleur werkt freelance als gezondheidswetenschapper, docent en tekstschrijver met een specialisatie in het vakgebied voeding, integratieve geneeswijzen en gezondheid. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling centraal, onder meer door het toegankelijk maken en op waarde beoordelen van kennis uit CAM-gerelateerd wetenschappelijk onderzoek.

Zij vervulde gedurende meer dan vijftien jaar diverse functies in de voedingsindustrie waarin de informatievoorziening over wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het gebied van voeding en gezondheid centraal stond. Fleur levert eveneens wetenschappelijke informatiediensten binnen haar vakgebied aan het bedrijfsleven en aan zorgprofessionals.

Samen met Cor Aakster schreef zij Geneeswijzen in Nederland, handboek complementaire behandelwijzen voor professionals, en de gelijksoortige serie boekjes voor de geïnteresseerde leek.

Robert Erdbrink

gastdocent

Robert Erdbrink is van oorsprong ingenieur en bijna 20 jaar werkzaam als coach en trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Vanaf 2001 is hij betrokken bij het HeartMath Instituut en sinds 2005 directeur en oprichter van HeartMath Benelux. HeartMath Benelux biedt individuele en groepstrainingen hartcoherentie om vitaliteit & veerkracht te verhogen. Deze programma’s worden o.a. door Zilveren Kruis vergoed binnen arbeid gerelateerde zorg. HeartMath Benelux is een officiële partner van de Nationale Politie waarvoor meer dan 55.000 agenten zijn getraind.

Frank Ettema

gastdocent

Frank Ettema, fysiotherapeut, acupuncturist Chinese Acupunctuur en Japanse Toyohari/Manaka Acupunctuur en adem- en ontspanningstherapeut. Frank is sinds 1992 werkzaam in Revalidatie Centrum Amsterdam (Reade), sinds 2012 ook als acupuncturist.

Martine Busch

gastdocent

Martine Busch is directeur van het Van Praag Instituut, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en implementatie van complementaire zorg. Zij is ondermeer betrokken bij onderzoeksprojecten naar complementaire zorg in diverse typen zorginstellingen, initiatiefnemer van de eerste landelijke mappingstudie naar complementaire interventies in zorginstellingen, adviseur voor het bestuur van de afdeling complementaire zorg van de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN en secretaris van het nieuwe Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid.